چند نوع   غذای سنتي کرمان: قاتوق عدس،آب روغنو، آبگرمو، قاتوق ریحان، قاتوق بابونه، آش گندم شیر، اوماچو

آش روزه برد سیر کرمان:

 در بردسير كرمان در ماه رمضان همه‌روزه آشي به‌نام «آش روزه» مي‌پزند. براي پختن اين آش ابتدا مكاني را مثل مسجد يا حسينيه يا خانه‌ي مناسبي در نظر مي‌گيرند. بعد تعدادي ديگ و كاسه از خانه‌ها به امانت گرفته و چند نفر زن و مرد را براي پختن آش و تقسيم آن بين اهالي دعوت مي‌كنند.
بعد از اين مقدمات از شب اول ماه رمضان چند جارچي در كوچه‌ها راه مي‌افتند و به در خانه‌ها مي‌روند و با خواندن شعرهاي مخصوصي آجيل و سبزي مخصوص آش را جمع‌آوري مي‌كنند.
صاحبخانه‌ها با شنيدن صداي جارچي‌ها مقداري گندم، برنج، روغن و پول براي تهيه‌ي گوشت و سوخت آش روزه هديه‌مي‌كنند. تمام چيزهايي را هم كه هر روز جمع‌مي‌شود، تحويل انبار مي‌دهند و همه‌روزه براي افطار آش مي‌پزند و بين خانه‌هاي آبادي تقسيم‌مي‌كنند. خوردن اين آش را ثواب مي‌دانند و معتقدند با خوردن آش روزه، روزه بر آنها سهل و آسان مي‌شود.

راویز رفسنجان

۱). پی تو(اوپيتو.اوآرتو)

مواد لازم:پی يا دمبه-آب-آرد-ادويه ونمک

۲).حريره با(گندم يا بادام)

آردگندم يا بادام.رااينقدر مشت ميدهيم که روغن ان از بقيه جدا شود

۳). کشک کلجوش

مواد لازم:کشک.آب.روغن.سبزی(ترخون)

۴). مکو

مواد لازم:آردبوداده.شويد.روغن.آب.نمک.ادويه

۵).سيروبنه

بنه را ميکوبندوروغن آن را ميگيرندوبا پياز ونمک مخلوط ميکنند

۶). آب گرمو(اشکنه)

مواد لازم:آب.قرمه.سيب زمينی.تخم مرغ.ترف.ادويه.نمک

۷). پی پياز

موادلازم:قرمه يا پی .پياز.نمک.ادويه

۸). شيربرنج

مواد لازم:شير.برنج.زيره.سياه دانه(سيه دون)

۹). پنير محلی

شيرآغوزراباشيرگوسفندمخلوط کرده يه کم ترف به ان اضافه کرده بعد سياه دانه و زيره به ان اضافه ميکنيم

۱۰). فله

شيرآغوزراباشيرگاويا گوسفند ميجوشانند فله درست ميکنند

۱۲). چمال(چنگمال)

مواد لازم:روغن حيوانی تازه.نان گرم (کرنو).آبيشن

۱۳).آب روغن

مواد لازم:روغن حيوانی.آرد.باديون.سياه دانه.زردچوبه.شکر(نبات).آب

۱۴). بزماچ

موادلازم:کشک.قرمه.

۱۵). گورماست

شيررابا ماست مخلوط کرده گورماست درست ميشه

۱۶).دوشاب

اب انگورراگرفتهبعد ميجوشاننديه کم خاک مخصوص به ان اضافه ميکنندودر(دوره يا خم)نگهداری ميکنند

۱۷). قرمه

گوشت را خورد خورد ميکنندبا پی قاطی ميکنند وخوب می پزند وبعد در شکمبه گوسفند ميريزند

۱۸).خاگينه

مواد لازم:تخم مرغ.روغن.نان(کرنو)

۱۹). دوغشت

مواد لازم:کره حيوانی.ارد

۲۰).بلغور شير

گندم را با اسياب(آشو)خورد کرده شيروزيره وسياه دانه زردجوبه ونمک به ان اضافه کرده ودر افتاب پهن کرده تا خشک شود

۲۱).اماچو

گياه سريشورامیپزندوبعد آردوقرمه يا روغن پاک وزرد چوبه ونمک وآب وترف به آن اضافه ميکنند

۲۲).اسبار(اسپار)

دوغ را خوب می جوشانند و در مشک ميريزند وزيره وسياه دانه وقلم فور وميتخکم وشمری به آن اضافه ميکنندويک مدت صبر ميکنند که کاملا جا بيفتد وماست به ان اضافه ميکنند

 

 

خورش بزقرمه

اين غذا يکي از غذاهاي محلي کرمان است که به دليل دارا بودن نخود، کشک و گوشت سرشار از پروتئين است.

انرژي کل:  3000 کالري

خورش بزقرمه

 

مواد لازم براي 4 تا 6 نفر:

کشک ساييده                                                3 پيمانه

گوشت سر دست و ماهيچه پرچربي بزغاله      1 کيلو

نخود نيم کوب                                                 2 پيمانه

سير کوبيده                                                     1 بوته

سير داغ                                                          به ميزان لازم

زعفران حل شده                                             1 قاشق غذاخوري

پياز ساطوري                                                    5 عدد

نمک، فلفل و زردچوبه                                       به ميزان لازم

روغن                                                               به ميزان لازم

 

طرز تهيه:

* گوشت، پياز، سير کوبيده و نخود را با دو ليتر آب روي حرارت قرار دهيد تا به جوش آيد.

* سپس حرارت را ملايم کنيد.

* پس از دو ساعت، کشک را به همراه زردچوبه و کمي نمک و فلفل به مخلوط فوق اضافه نماييد.

* در ديگ را نيمه باز بگذاريد و شعله را بسيار کم کنيد تا غذا کم کم جوش بزند و آب آن لعاب دار و غليظ شود.

* در پايان بزقرمه را در ظرف کشيده و روي آن را با سير داغ و محلول زعفران تزئين نماييد.

چند نکته:

* بزقرمه را هم مي توانيد با نان بخوريد و هم به صورت خورش در کنار برنج ميل کنيد.

* شما به جاي گوشت بزغاله، مي توانيد از گوشت هاي قرمز ديگر نيز استفاده کنيد.

* گوشت بزغاله بر خلاف گوشت بز، بسيار لطيف و خوشمزه است. لذا در تهيه اين غذا از گوشت بزغاله استفاده مي شود و بزقرمه يعني قرمه ي بزغاله.

 

کشک کدو، غذای کرمانی

این غذا از جمله غذاهای محلی کرمان و منبع پروتئین، آهن، کلسیم و روی می باشد، بنابراین خوراکی مناسب برای نوجوانان است.

انرژی کل: 2300 کیلوکالری

مواد لازم برای 6-4 نفر:

کشک کدو

کشک                                         1 پیمانه

کدو سبز                                     750 گرم (10 عدد متوسط)

پیاز داغ                                        2 قاشق غذاخوری

سیر داغ، نعنا داغ                          به میزان لازم

فیله گوجه فرنگی                          4 عدد

پودر مغز گردو                                برای تزیین

نمک، فلفل، زردچوبه                     به میزان لازم

روغن                                            به میزان لازم

طرز تهیه:

شش عدد از کدوها را پس از پوست گرفتن، خرد نموده و سرخ کنید.

خالی کردن کدو

نیمی از پیاز داغ، سیرداغ و فیله های گوجه فرنگی خرد شده را نیز اضافه نموده و چند بار هم بزنید. کمی نمک، فلفل و زردچوبه به آنها بیفزایید.

سپس حرارت را ملایم نموده و درب ظرف را بگذارید تا کدوها با آب گوجه فرنگی بپزند.

بعد از آن که آب غذا کشیده شد، نیمی از کشک را اضافه نموده و شعله را خاموش کنید.

سپس کدوهای خرد شده و گوجه فرنگی را با گوشت کوب کاملا بکوبید تا نرم شود.

چهار عدد از کدوهایی را که کنار گذاشته اید، از وسط نصف کرده و سرخ کنید و اجازه دهید تا این کدوها نیز کمی بپزند.

مغز کدوهای دو نیم شده را خارج نموده و در ظرف بچینید و وسط آنها را از مخلوط کشک کدو و گوجه فرنگی پر کنید و روی آن را با بقیه پیاز داغ، سیرداغ، پودر گردو، نعنا داغ و کشک تزیین نمایید.

منبع: ماهنامه دنیای تغذیه


 

نوشته شده توسط یاسری  | لینک ثابت |